С дискусия за опасностите в интернет приключиха гостуванията на магистрати в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“

Заключителна беседа в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ гр. Разград проведоха днес прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград. Те представиха пред ученици от 9 „б“ клас темата „Децата и компютрите. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“.

В началото на учебния час, като въведение в темата, лекторите обясниха на учениците какво представлява наказателното правосъдие. Разясниха какви са функциите на съда, прокуратурата и разследващите органи. Информираха подрастващите за устройството на съдебната система в Република България, както и кои са основните кодекси в наказателното правосъдие.

YouTube

Магистратите разясниха какво представляват компютърните престъпления, за които неправомерно се използват компютърни системи, компютърни данни или информационни системи. Подчертаха, че компютърните престъпления могат да бъдат включени в състава на по-тежки престъпления като измама, изнудване или сексуално престъпление.

Деветокласниците бяха посъветвани да бъдат бдителни и да не предоставят свои лични данни дори на приятели или роднини в социалните мрежи, тъй като всеки профил е застрашен от хакване и злоупотреба с тази чувствителна информация. Те научиха, че личните данни са данните, които ги индивидуализират: имена, ЕГН, адрес, училище, клас, възраст, пол.  

Обсъдени бяха казуси свързани с различни компютърни престъпления от практиката на прокурорите.

На учениците бяха предоставени информационни материали от ВСС, а това бе последна беседа по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в учебното заведение за учебната 2022/2023 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе