Окръжен съд-Разград потвърди ареста на 31-годишен мъж, нарушил Заповед за защита от домашно насилие и заканил с убийство родителите си

Тричленен състав на Окръжен съд – Разград потвърди наложената от Районен съд – Разград мярка „задържането под стража“ на 31-годишен мъж, спрямо когото са повдигнати две обвиняемия за извършени престъпления. Едното е за нарушена заповед за защита като деянието е извършено в условията на повторност. Второто обвинение касае закана за убийство, която мъжът отправил към родителите си, като деянието е извършено в условията на домашно насилие.

И за двете Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за първото, и до шест години за второто престъпление, което ги определя като тежки умишлени престъпления.

YouTube

Т.Р. е бил задържан на 10 юни в разградско село, когато за пореден път не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд – Разград, с която е задължен за срок от 10 месеца да се въздържа от домашно насилие по отношение на баща си, да го приближава на разстояние по-малко от 10 м, както и да доближава жилището, в което живее, работното му място и местата за социални контакти и отдих. На същата дата се заканил с убийство на своите родители.

В началото на заседанието бе изслушана назначената съдебно-психиатрична експертиза, според заключението на която обвиняемият може да търпи мярка „задържане под стража“ при редовен прием на предписаните му медикаменти.

Прокурорът по делото поиска да не се изменя наложената мярка за неотклонение, докато адвокатът пледира за налагане на по-леката мярка – „подписка“.

Въззивният съд намери за правилно становището на Районен съд – Разград, че има достатъчно данни, подкрепящи обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия, което се извежда от събраните в хода на производството свидетелски показания.

Окръжният съд прецени, че е налице реална опасност мъжът да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като по предходни наказателни производства има данни, че се е укривал извън страната. Като неподходяща бе определена и поисканата мярка „подписка“ с аргумента, че има опасност да се укрие.

Същевременно на 31 май тази година Т.Р. е осъден с влязла в сила присъда – Определение за одобряване на споразумение по дело на Районен съд – Разград и само десет дни след влизане в сила на тази присъда, на 10.06.2023 година, отново нарушил Заповедта за защита от домашно насилие и се е заканил с убийство на своите родители.

С тези аргументи Окръжен съд – Разград потвърди „задържането под стража“ на Т.Р.

Определението не подлежи на обжалване.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе