Обвиняем за притежание и разпространение на капсули с канабис остава в ареста

Разградският окръжен съд определи мярка „задържане под стража” на 19-годишния К.Р., който е обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на наркотични вещества. Другият обвиняем е 18-годишният А.Н., на когото е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Двамата младежи са привлечени като обвиняеми за това, че на 09.06.2024 г. в гр. Варна, в землището на село Бели Лом, общ. Лозница и гр. Разград, в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително придобили и държали с цел разпространение високо рискови наркотични вещества и техни аналози – 200 бр. цилиндрични прозрачни тела съдържащи кафяво-жълтеникава течност с активен наркотично действащ компонент – канабис на обща стойност около 10 000 лева. В хода на разследването и в резултат на предприетите процесуално-следствени действия у А.Н. са открити 20 броя от капсулите, а останалите 180 броя са открити закопани в гориста местност в землището на село Бели Лом.

YouTube

От Окръжната прокуратура пледираха, че са налице изискуемите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда, като подчертаха, че в хода на разследването е установено, че К.Р. е осигурявал контактите и парите за закупуването на забранените субстанции, а А.Н. е пътувал до Варна за закупуването им. Двамата младежи са продавали капсулите на различни лица от Разград и областта. От държавното обвинение изтъкнаха, че обвиняемият е осъждан за притежание и разпространение на наркотици през 2022 г. докато все още е бил непълнолетен, а наложеното наказание „пробация“ не е постигнало целите на личната превенция и той е продължил да се занимава с престъпна дейност.

Според адвоката на обвиняемия исканата мярка за процесуална принуда е нецелесъобразна, необосновано тежка и незаконосъобразна. Мотивирайки се, че все още няма физико-химична експертиза дали въпросното вещество е наркотично, той поиска от съда налагането на по-леката мярка – „подписка“.

Съдът след като взе предвид доводите на страните и материалите по досъдебното наказателно производство счете, че събраните доказателства еднозначно позволяват извод, че е налице обосновано предположение, че К.Р. е извършил престъплението, за което е обвинен.

Според съдебния състав престъплението е тежко по смисъла на закона и се отличава с висока степен на обществена опасност, тъй като разпространението на наркотични вещества нанася тежки поражения за обществото. Предвиденото за него наказание в НК е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години. С висока степен на обществена опасност е и личността на обвиняемия, тъй като предходното му осъждане показва, че целите на наложеното наказание не са постигнати.

С оглед на всички събрани до момента доказателства и с цел да попречи на К.Р. да извърши друго престъпление и осигури нормалния ход на досъдебното производство, Окръжен съд – Разград наложи най-тежката процесуална мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 19-годишния мъж.

Определението на съда може да се обжалва или протестира в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе