Бананите подобряват настроението и лекуват депресията

Бананите се използват от атлетите, за да получат бърз прилив на енергия, но те са много повече от сладко лакомство за увеличаване на електролитите. Богати на витамини, минерали и други полезни вещества, бананите също така могат да служат като естествено средство за лечение на депресията, повишаване способностите на мозъка и успокояване на нервите.

Един бърз поглед върху научната литература по въпроса за ползите на бананите разкрива множество малко известни факти, свързани с яденето на плода. На този обикновен плод се приписват регулиране на кръвното налягане, стабилизиране на чревната флора, облекчаване на симптомите на артрит и дори борба с наркоманията. Това дава на този толкова широко достъпен и евтин плод качества на суперхрана.

YouTube

Яденето на банани може да помогне за облекчаване на депресията и да подобри настроението

Бананите съдържат триптофан, съединение, съдържащо се и в пуешкото месо, което предизвиква спокойствие и се твърди, че помага за облекчаването на симптомите на депресия. В съчетание с витамините от група В триптофан се превръща в серотонин, наречен „хормон на щастието“, и подобрява настроението и цялостното усещане за благополучие.

„Повишения прием на витамин B може да предотврати депресията в напреднала възраст“, обяснява Емили Мейн. „Когато комбинирате хранителни източници на витамини от група В с добавки за подобряване на настроението, положителните ефекти върху депресия са по-силно изразени“.

Фибрите в бананите помагат за редовността на стомашно-чревния тракт

Подобно на много други плодове и зеленчуци, банани са отличен източник на фибри. Фибрите са необходими за поддържане на редовността на стомашно-чревния тракт. Добавете банани към диетата си за регулиране на стомаха и избягване на запек и нарушена функция.

„Бананите помагат да се възстанови нормалната функция на червата, особено ако имате диария“, се твърди в едно изследване. „Този плод има много фибри, които подпомагат на храносмилането.“

Бананите увеличават интелекта

В допълнение към витамините, бананите съдържат високи нива на калий, електролит, който нормализира функцията на сърцето, бъбреците и други органи на тялото. Мозъчните неврони разчитат на високи нива на калий. Липсата му може да доведе до „замъгляване“ на мозъка и други когнитивни проблеми.

Проучване от 2013, публикувано в списанието Neuroscience Letters, доказва, че калият намалява количеството на вредните свободни радикали в мозъка и подобряват паметта. Окислителното увреждане води до намаляване на мозъчната функция, а калия противодейства на този ефект и предотвратява увреждане на мозъка.

Витамините от група B успокояват нервната система

Бананите са отличен източник на пет от общо осем познати витамини от група В, те съдържат тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (B6) и фолиева киселина (B9). Тези витамини са основен хранителен източник за нервната система, помагат на организма в храносмилането и здравето на сърцето, мускулите и нервите. Един средно голям банан съдържа от 785 микрограма ниацин до 24 микрограма на фолиева киселина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе