Честит празник, българи!

FACEBOOK - Център на бесарабските българи в България

Днес се навършват 143 години от Освобождението на България.

Церемония по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник. По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа.

YouTube

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на  Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 143-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

На 3 март представителни части от 61-а механизирана бригада в 11.30 ч. ще поднесат венци и цветя пред Паметника на свободата на Шипка.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски и Военноморските сили ще участват в ритуалите по издигане на националния флаг и в поднасянето на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България в градовете Карлово (10.00 ч., площад „20 – ти юли“), Казанлък (09.00 ч., площад „Севтополис“ ), Белене (10.00 ч. в Парка на признателността), Ловеч (11.00 ч., площад „Тодор Кирков“), Плевен (12.00 ч., площад „Възраждане”), Благоевград (от 10.30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града – майор Орлински и от 11.00 ч., площад „Македония” пред паметника на Гоце Делчев), Сандански (11.00 ч. пред Паметника на загиналите във войните); Бяла Слатина (11.00 ч. на централния площад); Стара Загора (от10.00 ч. пред общината в града и от 11.00 ч. пред областната администрация и Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“); Димитровград (10.00 ч), Хасково (11.00 ч.),  Ямбол (в 10.30 ч. пред общината); Чирпан (10.30 ч. пред паметника на Съединението), Смолян (11.00 ч. пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово), Асеновград (10.30 ч. площад „Николай Хайтов“); Елин Пелин (11.00 ч.,  площад „Независимост“), Русе (11.00 ч. пред паметника на Свободата), Варна (площад „Независимост”), Добрич (пред паметника на хан Аспарух и пред Костницата на загиналите руски войни), Бургас (пред сградата на общината и пред паметника на Руските освободители), Созопол (пред Арката с паметните плочи на загиналите във войните) и в гр. Черноморец (пред Паметника на загиналите във войните).

Военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските и Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще участват в тържествените проверки (зари) в градовете Пловдив, Варна, Шумен, Провадия и Дългопол.

С участието в общинските прояви по повод Националния празник – 3 март,  военнослужещите от Въоръжените сили на Република България ще отдадат воински почести и ще се преклонят пред паметта на загиналите за национално освобождение и обединение. Тържествата са организирани при спазване на противоепидемичните мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе