Заключителни беседи се проведоха днес в Математическата гимназия, десетокласниците започват подготовка за симулиран съдебен процес

Последни две беседи по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се проведоха днес в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Съдия Николай Борисов от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград се срещнаха с ученици от 10 „г“ и 10 „б“ клас. Магистратите им предоставиха казус, по който през месец юни ще бъде организиран симулиран съдебен процес в зала №1 на Районен съд-Разград.

YouTube

Пред десетокласниците от „г“ клас те представиха темата „Трафик на хора“. В своето изложение съдия Борисов посочи, че по статистика на ООН всяка година над 800 000 души годишно стават жертви на трафик, включително и деца, посочи магистратът. Обясни им още, че най-често децата са трафикират за осиновяване в чужбина, за работа или за просия.

Учениците научиха, че трафикът на хора е организирана криминална дейност и цели печалба чрез сексуална и трудова експлоатация. Информирани бяха, че когато тръгнат да работят в чужбина е необходимо да сключат трудов договор с чуждия работодател в България, на български език, в който да са уговорени всички клаузи като работно време, почивки, отпуск, възнаграждение, допълнително възнаграждение за извънреден труд, осигуровки и т.н.

Съдия Борисов заостри вниманието им и към друга актуална тема – разпространението и употребата на  наркотици. Той запозна средношколците и с Постановление № 23 на МС от 29 януари 1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

Средношколците от 10 „б“ клас бяха запознати с темата „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“. Те изгледаха образователен филм, а представените в него казуси, в които жертви на престъпни посегателства са деца, бяха обект на последвала дискусия.

Младите хора проявиха интерес как се събират глобите, наложените от съда с присъда или съдебно решение; престъпление ли е да „ловиш“ нелегални мигранти като Динко от Ямбол и какво представлява т. нар. „граждански арест“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе