В Областна администрация бе представена Регионалната програма за защита на горски територии от пожари за 2024 г.

Днес, 7 август, в Областна администрация Разград се проведе работна среща, част от информационно-образователна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, която бе открита от Областния управител Владимир Димитров. Кампанията е насочена към опазване на горите от пожари, като повод са зачестилите случаи на горски пожари в страната и по света. На срещата присъстваха и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, бяха поканени представители на общините, на горски и ловни стопанства, както и ПБЗН.

„Горските пожари представляват сериозен проблем, превенцията срещу пожари е от съществено значение. Важно е всички хора, независимо от възрастта им, да бъдат информирани за дейностите, които могат да застрашат горите от пожари, както и за мерките и действията, които трябва да се предприемат при възникване на горски пожар. Тази кампания се отнася до опазването на нашите гори, но тя касае и защитата на здравето и живота на хората, които могат да пострадат при горски пожари“, каза Владимир Димитров. Горските територии в област Разград представляват 22,4 % от общата площ на територията на областта.

YouTube

Инспектор Розали Коев от Регионалната дирекция по горите в Русе, представи Регионалната програма за защита на горски територии от пожари за 2024 година. Пожарната опасност в област Разград засега се запазва ниска, като тя се изчислява на база последните десет години. Най-честата причина за възникване на горски пожар е човешка небрежност. Предразполагащи фактори са сухото лято, дълга и топла есен, паленето на стърнища, много хора – билкари, туристи, които изхвърлят незагасени цигари. Пожароопасният сезон е обявен от 1 април и продължава до края на ноември.

Лошата поддръжка на горските пътища бе обект на дискусия по време на срещата, част от тези пътища са предназначени за достъп на пожарните коли. Тези пътища ще бъдат обект на проверка през месец септември, каза г-н Коев.

Той припомни, че при пожар е важно да се спази схемата за оповестяване –първо се подава сигнал на тел. 112. При необходимост да се поставят допълнителни предупредителни табели на туристически места и места за отдих, а на официалните сайтове на ДГС/ДЛС и общините да се публикува предупреждение за високия риск от възникване на горски пожари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе