Стотици участници на XXII -ото издание на фолклорния фестивал „Божурите“ край Кубрат

В красивата местност „Мющерека“ (естествено находище на див божур от защитен вид) край кубратското село Беловец се състоя популярният и обичан Фолклорен фестивал „Божурите 2024“. След няколко годишна пауза, село Беловец отново пое щафетата за провеждането на фолклорния маратон от досегашния домакин – с. Божурово.

В тазгодишния формат участие взеха около 300 изпълнители, представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави, участници от съседна Румъния и региона.

YouTube

Гости на най-големия фестивал в Кубратско, организиран традиционно от Община Кубрат, бяха народният представител от ДПС и депутат в 49-ото Народно събрание – д-р Хасан Адемов, областният председател на ДПС – Разград, Мехмед Салим, кметът на община Исперих и председателят на ОБС – Исперих – инж. Белгин Шукри и Бейти Бекир. Събитието беше уважено още от кметът на община Лозница – Севгин Шукри, кметът на община Самуил – Джевдет Азис, както и от домакините на събитието – кметът на община Кубрат, Алкин Неби, председателят на Общинския съвет – Нуршен Халилова и кметът на най-голямото село в общината домакин – Ерсин Ахмед, който заедно със съставите и кметът на община Кубрат откриха 22-ото издание на фестивала.

Културното събитие беше подкрепено още от кметове на кметства, общински съветници, спонсори, бизнесмени и видни общественици.

Сред гостите на събитието беше и уважаваният председател на Сдружението на изселниците от България в Република Турция – г-н Ерджан Чалъшкан от община Силиври (Истанбул). Почетният гост от южната ни съседка благодари за любезното домакинство и приветства фолклорното многообразие в приятелската община Кубрат. От своя страна, г-н Чалъшкан изрази увереност, че отношенията между приятелските страни ще имат все по-тясно сътрудничество и взаимно уважение.

Традиционно гостите бяха посрещнати по стар обичай с питка, мед и сол. На сцената сред дивия божур се представиха певчески и танцови групи от читалищата в общината. С прекрасни песни и танци от родния и балканския фолклор се представиха самодейците от Кубрат, Беловец, Бисерци, Божурово, Севар, Мъдрево, Каменово, Сеслав, Русе, Равно, Тетово, Тутракан, Звънарци, Юпер и други. Всички състави получиха грамоти за участие, като им бяха осигурени храни и напитки.

Години наред в община Кубрат фестивалът се провежда и с международно участие. Изявявали са се фолклорни състави от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Черна гора, Молдова, Швеция и други.

СТОТИЦИ УЧАСТНИЦИ СЪБРА XXII -ОТО ИЗДАНИЕ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ "БОЖУРИТЕ 2024" В красивата местност "Мющерека"…

Posted by Община Кубрат on Sunday, April 28, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе