В две разградски гимназии и с превантивна кампания в центъра на града ще бъде отбелязан Международният ден за борба с наркотиците

По повод 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества – Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него ще проведат превантивна кампания под мотото „Доказателствата са ясни: Инвестирайте в превенцията!“. На 26 юни, сряда, от 10.00 до 13.00ч. пред книжарница „Светлина“ /пешеходна зона/ екипът на ОбСНВ и ПИЦ ще предостави актуална информация по темата на деня чрез подходящи материали: брошури; наръчници за родители и други. Младите хора и гражданите, които желаят, ще имат  възможност да завъртят колелото с въпросите за разиграване на кратка викторина с награди, ще изпробват симулация с алкоочила, които показват 1.2 промила алкохол в кръвта.

Тази година призивът е за повишаване на осъзнаването, улесняване на диалога и сътрудничеството, даване на възможност на младите да станат деятели на промяната и застъпници на инициативи за превенция на употребата на наркотични вещества в техните общности.

YouTube

Целта на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него в тази кампания е да представят своята дейност и запознаят хората с услугите, които предлагат, както и младежите да бъдат запознати с рисковете и последиците от употребата на психоактивни вещества.

Датата 26 юни е приета от ООН през 1987г. за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Глобалният проблем с наркотиците представлява многостранно предизвикателство, което засяга живота на милиони по света – от лица, борещи се с разстройства, свързани с употребата на вещества до общности, борещи се с последиците от трафика на наркотици и организираната престъпност. Въздействието на наркотиците е широкообхватно и сложно.

Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с дрогата, е предотвратяването на риска от злоупотреба с наркотични вещества сред дадена група от хора и от предотвратяване на риска от възникване на лични и обществени вреди.

В две гимназии от града също ще се проведе превантивна кампания. Това са ППМГ „Акад.Н.Обрешков“, там дейностите са заложени за 25 юни, а на 26 юни в ПГИ „Робер Шуман“. Младежите ще изработят табло с послания против наркотиците, ще се снимат с тематична рамка за снимки и ще изразят своите положителни послания върху балони, след, което ще ги пуснат да полетят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе