Кубрат отбеляза 3 март с концерт

Десетки жители и гости се събраха днес в центъра на град Кубрат, за да почетат паметта на героите, отдали живота си за България. Тържественото честване на 146 години от Освобождението на България започна точно в 11:00 часа пред паното „Завет на хан Кубрат“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България от ученика на СУ „Христо Ботев“ – гр. Кубрат, Владимир Денчев.

„Трети март е една от най–светлите дати в българската история. Дата, превърнала се в символ на победата и свободата, която преминава през окървавените въстания и завери. Трети март е триумф на историческата справедливост, завръщането на България на картата на Европа и възкресението на българския народ. След мрака на вековното забвение, възраждането на Отечеството ни е плод на дългогодишните усилия на хиляди родолюбци, осъществили въжделенията на своя народ за достоен и независим живот. Историята на Освобождението е изкована във вековете, не успели да изпепелят българския дух, да заличат ценностите на народа ни, неговите надежди и стремежи. И днес, развявайки трибагреника, нека помним, че сме наследници на изстрадал, но преминал през столетията горд народ!“, каза в словото си кметът на община Кубрат Алкин Неби.

YouTube

Възпитаници, музиканти и танцьори при НЧ “Св.Св. Кирил и Методий -1891“ – гр. Кубрат представиха песни, стихотворения и танци. Песента „От векове за векове“ изпълниха децата Цветомира Драганова, Мария Ивелинова и Алекс Евгениев. Пламенни стихове за България рецитираха учениците от СУ „Христо Ботев“ – Жулиен Отт, Волена Тошева и Владимир Денчев. Красивият танц „Лазарки“ представиха танцьорите от Средношколския състав към читалището. Песента „Ай, запалил ми се Стоян у меана“ изпя талантливата Туана Незирова, а музиканта Георги Георгиев и оркестър „Славяни“ изпълниха песента „Индже войвода“. Концертната програма продължи с песните „Мъри Стано“ на Алекс Евгениев и песента „Кой уши байрака“ в изпълнението на Аксевер Рамадан от Професионална гимназия в Кубрат. Концертът завърши със „Шопски танц“ на ученическия танцов състав към читалището.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Апостола от Община Кубрат и Общинския съвет, от училища и институции, от политически представителства и партии, общественици, ръководители, деца и граждани.

Събитието беше уважено от кмета Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Нуршен Халилова, зам.-кметът на община Кубрат Женифер Пойраз, общински съветници, ръководители на отдели към Общинската администрация, видни общественици, жители и гости на град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе