Как да се предпазим от сезонния грип?

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболяемост и смъртност, особено сред високорисковите групи от населението, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система.

Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни).

YouTube

Освен краткия инкубационен период и лесния механизъм на предаване, за грипа е характерна и непрекъснатата изменчивост на антигенната структура на грипния вирус, водеща до всеобща възприемчивост, поради това, той може да се разпространява със значителна интензивност и ежегодно да причинява сезонни епидемии, които представляват сериозен здравен, икономически и социален проблем.

За проява на симптомите на грипа обикновено са необходими около 1-2 дни. Типичният грип се характеризира с внезапна висока температура, суха кашлица, главоболие, физическа слабост, зачервено гърло, болки в мускулите и ставите. Болният от грип може да остане на легло няколко дни и обикновено е нужна седмица за възстановяване. Грипът се проявява във всички възрастови групи от по-леки до тежки състояния и смърт. Рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания. При хората над 65 г. процентът на тежките случаи и смъртността в тази възрастова група е най-висока.

Най-добрата профилактика за предпазване от грипна инфекция и нейните тежки усложнения е своевременна имунизация с противогрипна ваксина. Грипната ваксинация е особено препоръчителна в условията на пандемия от COVID-19.

Към настоящия момент в страната за четвърта година се изпълняват дейности по Национална програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г.
С приемане на Националната програма се цели, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни, навършили 65 г., да се снижи заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и усложнения му и начините за предпазване.

Лица, които са на и над 65 годишна възраст могат да се възползват от програмата и да се имунизират против сезонен грип безплатно при личните си лекари, след предварително записване.
Ваксините против сезонен грип са напълно съвместими с тези против COVID-19.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе