Втора инстанция увеличи наказанията на петима подсъдими, причинили смърт след нанесена телесна повреда в Разград

Апелативният съд във Варна наложи по-тежки наказания на петима подсъдими, нанесли побой на мъж, вследствие на който той починал. Максим П., Еркан Е., Джем А. и Петър П. ще пребивават в затвора 4 години, а Георги Г. вместо условно, ще изтърпи 2 години лишаване от свобода ефективно.

46-годишен е със счупен череп и кръвоизлив след като 4-ма младежи нападнаха него и сина му пред Езиковата гимназия в Разград

YouTube

Разградският окръжен съд е признал подсъдимите за виновни в това, че на 08.01.2021г. в Разград при независимо съпричиняване помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на Костадин П., вследствие на умишлено нанесена на 20.12.2020г. средна телесна повреда. Първата инстанция е определила условни наказания за петимата – по 2 години за Максим, Георги и Петър, а за Еркан и Джем – по 2 години и 8 месеца. Присъдата бе обжалвана от частните обвинители – роднини на починалия и от Джем А. и Петър П.

Почина 46-годишният мъж, когото пребиха заедно със сина му пред Езиковата гимназия в Разград

На 20 декември вечерта пострадалият Костадин, доведеният му син и техен приятел минали по улицата покрай компанията на Еркан, Петър, Джем и Максим. Започнали пререкания, последвани от бой. 46-годишният Костадин бил многократно удрян и повалян на земята. След инцидента бил настанен в болница, но починал. По подсъдимите не били констатирани травми.
Свидетелските показания, записите от камери и извършените експертизи не оставят никакво съмнение за авторството на деянието. Подсъдимите признали вината си пред първата инстанция, делото протекло при съкратено следствие, което им осигурило намаляване на наказанията с 1/3.

Настоящият съдебен състав смята, че на действията на подсъдимите е спестена една значително по-тежка правна квалификация. Броят, силата на ударите и нанасянето им в главата на пострадалото лице – жизнено важна част от човешкото тяло – означават, че подсъдимите са допускали настъпването на най-тежкия резултат. Решението на Апелативния съд гласи: „В доктрината и съдебната практика няма спор, че когато в представите на подсъдимия е било формирано решение да нанесе жесток побой на пострадалия, като е допускал че вследствие силните удари може да настъпи смъртта му, но се е съгласявал с настъпването на този възможен резултат, налице е евентуален умисъл за умъртвяване, а не за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда“. Апелативната инстанция обаче няма възможност да измени предявеното обвинение. Дори и за престъпление с настоящата правна квалификация, наложените наказания са крайно занижени. На всичко отгоре изтърпяването им е отложено с изпитателен срок.

Четирима са привлечени за убийството на 46-годишния мъж в района на езиковата гимназия в Разград

Твърде ниско Окръжният съд е оценил човешкия живот, и то живот, отнет след брутален и жесток побой над един по-възрастен човек, който не го е предизвикал. Агресивното поведение на подсъдимите на публично място, довело до смърт, налага спрямо тях да бъдат взети по-крути мерки, категоричен е въззивният съдебен състав. Обществеността не бива да счита, че такива деяния се поощряват, тъй като би довело до нови саморазправи. За да се пресекат подобни опасни явления в бъдеще, е нужно на подсъдимите да бъдат наложени по-тежки наказания, при това изтърпени ефективно. Георги Г. е нанесъл един единствен удар на жертвата. Затова и неговата санкция е в по-нисък размер. По тези съображения Апелативен съд – Варна измени присъдата на Разградския окръжен съд, като завиши наказанията на петимата подсъдими. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе