Дванадесетокласник от Варна и ученици от Плевен печелят големите награди на Община Разград от конкурса за млади журналисти „Григор Попов“

Дванадесетокласаник от Варна и ученици от Плевен са носителите на двете Големи награди на Община Разград от 12-тото издание на националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“.

Конкурсът на тема „Светът под лупа“ се организира от Община Разград и ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество-гр.Разград със съдействието на РУО – Разград. Спомоществовател на конкурса е „Антибиотик – Разград“ АД.

YouTube

В тазгодишното издание на творческата надпревара се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от страната и региона – от 32 населени места в 19 административни области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Творческите екипи са представили най-много публицистични материали  в жанровете: интервю, есе, статия, репортаж, коментар, очерк, пътепис. Освен тях в раздел „Публицистика“ участват и ученически вестници –  електронни и на хартиен носител. В раздел „Радиожурналистика“ участват  индивидуални материали  в жанрове интервю и репортаж и колективни радиопредавания. Дванадесетото издание на конкурса включва 305 журналистически материала на 68 колектива и 192 индивидуални участници, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас.

Те бяха оценявани по категории, раздели и възрасти от комисия в състав: Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Садет Кърова – кореспондент на БТА,  Галина Маринова – кореспондент на в-к “Екип 7“, Валентина Колева  – радиожурналист и Божидарка Златарева – краевед.

Голямата награда на Община Разград за индивидуално участие печели Георги Димитров от кино школа „Братя Люмиер“-Варна с художествен ръководител Елица Матеева. Георги Димитров е 12-класник от МГ“Д-р Петър Берон“-Варна. Творбата, заради която получава наградата, е озаглавена „Георги Дюлгеров – творческо кредо“ и проследява творческото развитие на известния български режисьор.

Голямата награда на Община Разград за колективно участие печели редакционният екип на ученическия вестник „В@з Буки Веди“ на СУ“Иван Вазов“-Плевен с ръководител Ивелина Танева.

Специални награди ще бъдат връчени и от името на: Националния дворец на децата, РУО-Разград, Съюза на българските журналисти, Razgrad News, РБ“Проф. Боян Пенев“, краеведа Божидарка Златарева, внучката на Григор Попов Теменуга Иванова, в. „Екип 7“ и ЦПЛР ЦУТНТ-Разград.

Протоколът от класирането във всички категории, раздели и възрасти е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секцията на ЦПЛР ЦУТНТ.

Награждаването на победителите ще се проведе в петък, 29 март, от 15,00 ч. в родната къща на патрона на конкурса – къща музей „Станка и Никола Икономови“, а при лошо време – във фоайето на  НЧ„Развитие 1869“.

До края на месец април по пощата ще бъдат изпратени наградите на класираните участници, които не успеят да присъстват лично на награждаването.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе