Президентът: От готовността на ЦИК да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да имаме легитимни и ефективни институции

От готовността на ЦИК да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да имаме легитимни и ефективни институции и реално упражняване на демокрацията. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящото провеждане на предсрочни парламентарни и на избори за представители в Европейския парламент.

Президентът припомни неуспеха и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от 49-ото Народно събрание, което налага наред с планираните тази година избори за Европейски парламент, в същия времеви период да бъдат проведени и извънредни парламентарни избори. По думите на държавния глава провеждането на двата вида избори в един ден избирателната активност, която намалява на всеки следващи избори, би била по-висока, а и така не би се наложило гласоподавателите да отиват два пъти до изборните урни в рамките на кратък период от време. Президентът подчерта също, че ако изборите са на една дата, ще бъдат спестени и обществени ресурси.

YouTube

Във връзка с това държавният глава обяви, че кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев е информирал за готовността си със състава на Министерския съвет и в изпълнение на чл. 99 и новата алинея 5 от Конституцията в утрешния ден за консултации в президентската институция са поканени  представители на парламентарно представените групи и Димитър Главчев, с които да бъде уточнено и времето за провеждането на предстоящите избори.

Държавният глава призова представителите на Централната избирателна комисия да споделят дали имат готовност за провеждането на двата вида избори на 9 юни, колко дни са необходими за организацията на вота, както и да изразят позицията си за ползите и ограниченията от провеждането на двата вида избори в един ден. Президентът отбеляза, че има и предложения за провеждането на предсрочните парламентарни избори седмица след тези за Европейски парламент и попита дали седем дни биха били достатъчни за процедурите по подготовка на софтуера на машините и изпращането им в чужбина.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ако изборите са на различни дати, между тях е необходимо да има поне две или три седмици, тъй като по-кратък период би довел ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения. Нейкова увери, че Комисията ще се справи с организирането и провеждането на избори за Европейски парламент и предсрочни парламентарни избори на 9 юни, като отбеляза част от свързаните с това предизвикателства, сред които по-голямата натовареност на членовете на изборните комисии при два вида избори в един ден, както и различните срокове за обявяване на резултатите при изборите за национален и за Европейски парламент.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе