Съдия запозна ученици от СУ „Христо Ботев“ с рисковете и заплахите в интернет

Темата за киберпрестъпленията обсъди днес съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград с ученици от 5 и 6 клас на СУ „Христо Ботев“ Разград.

Магистратът акцентира кои са най-често срещаните заплахи, които дебнат подрастващите в социалните мрежи и платформите за игри. Предупреди ги да не приемат покани от непознати лица , да бъдат бдителни в чатовете и да не отварят съмнителни линкове. Дискутира с младите хора как да предпазят устройствата си – компютри и телефони от заразяване със зловреден софтуер.

YouTube

Информира ги и за размера на наказанията, предвидени в НК, за някои от по-често срещаните компютърни престъпления.

Възпитаниците на учебното заведение демонстрираха изключително добри познания по темата. Те имаха възможност да изгледат и кратък филм, представящ случаи на пострадали от компютърни престъпления деца в интернет. След като обсъдиха казусите, магистратът ги посъветва да не бъдат доверчиви, а освен знанията как да се предпазят да имат и волята да го правят. Не на последно място да споделят проблемите си със своите родители и при необходимост да сигнализират отдел Кибепрестъпления при ГДБОП.

Беседите са част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе