Обучителен уъркшоп „Климатична фреска“ в ОУ “Иван С. Тургенев“ (ВИДЕО)

Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри уъркшопа „Климатична фреска“ в ОУ“Ив.С.Тургенев“ днес. Инициативата е на фондация „Екологичен манифест – МанЕко“ във връзка с ръководен от тях проект „Активна зелена Европа“ към Норвежкия финансов механизъм. За пръв път подобен образователен уъркшоп се провежда в разградско училище. В първия му ден участваха отбори от ученици от гимназиален етап, в събота ще са от основните училища, а в неделя – от училището-домакин.

YouTube

Г-н Добрев заяви, че екологичното образование трябва да е по-широко застъпено в учебните планове, за да се формират у подрастващите знания за това, което човечеството причинява на природата. Той поздрави директора на ОУ“Ив.С.Тургенев“ Милена Орешкова за ангажираността с темата. На участниците Кметът Добрев пожела, докато се забавляват в уъркшопа, да научат много нови неща и да ги предадат нататък на връстниците си, а и на възрастните, за да може всички да сме по-отговорни в опазването на околната среда.

Фасилитаторът от фондация „Екологичен манифест – МанЕко“ Вихрен Митев обясни, че подобни събития се провеждат от 2018 г., като досега участниците са 1 400 000 човека, от държави на различни континенти. Картите, които се раздават по време на уъркшопа, не са преведени само на 14 езика. В България участниците досега са 2600, а фасилитаторите 110. Сред целите на уъркшоха в ОУ“Ив. С.Тургенев“ бе да се подготвят още обучители, които да могат да организират образователни уъркшопи в Разград.

В уъркшопа участваха четири отбора – два от ПГХТБ“Мария Кюри“ и по един от ПГИ“Робер Шуман“ и от ПГ“Васил Левски“-Исперих. При пет раздавания всеки от екипите получаваше карти с различни картинки и информация за климатичните промени, базирана на научни доклади на ООН. Задачата бе да подредят картите в причинно-следствена връзка. След целите на играта е и подобряване на уменията за работа в екип, подобряване способността за вземане на решения и възможностите да се прави избор.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе