Клуб „Хан Аспарух“ с вицешампион от състезание по бразилско джиу – джицу 2024 Varna Jiu Jitsu Championships

В гр. Варна се състоя състезание по бразилско джиу – джицу с и без кимона, под наименованието 2024 Varna Jiu Jitsu Championships, организирано от Американската граплинг федерация. Американската граплинг федерация е една от водещите организации в Съединените американски щати. През настоящата година Американската федерация прави европейско турне със събития, като за първи път гостува  в България.

Бразилското джиу – джицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от Brazilian jiu-jitsu) е едно от най-практикуваните бойни изкуства в света. Това е бойна система, която еволюира паралелно с MMA спорта. Основата е взаимствана от други бойни изкуства, включващи захвати и ключове, като джудо и самбо. Бразилското джиу – джицу е бойно изкуство съчетаващо в себе си, както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя.

YouTube

В спортното мероприятие участие взеха състезатели, както от страната, така и от чужбина. Клуб „Хан Аспарух“ бе представляван от четирима свои състезатели – Алпер Ахмед, юноши, в дивизия – начинаещи, категория до 72 кг., Иван Наков, юноши, в дивизия – начинаещи, категория до 59 кг., Георги Георгиев, мъже, в дивизия – начинаещи, категория до 72 кг. и Никола Тодоров, мъже, в дивизия – начинаещи, категория до 98 кг.

В категорията на най – малкия участник на клуба – Алпер Ахмед, участие взеха 16 състезатели. След като спечели първата среща, недопускайки да му вземат нито една точка, при пълна доминация във втората среща, младия състезател направи непозволена техника за ключ на крака, за което беше санкциониран от съдията и това доведе до невъзможност да се бори за медалите. Броят на състезателите в категорията на Иван Наков, също не беше малък. При много оспорвана дебютна среща, липсата на опит от страна на Иван оказа своето влияние и загуби срещата по точки. Георги Георгиев след две категорични победи с ключ, достигна до финала в категорията, като направи много оспорвана среща, но за съжаление загуби битката за златото, след като бе заключен малко преди финалния гонг. При най – тежките, състезателят на клуба – Никола Тодоров, достигна до борбата за медалите. На полуфинала загуби по точни от шампиона в категорията, но на малкия финал излезе крайно мотивиран и направи заключваща техника на ръката, което му отреди третото място и бронзовия медал.

Клуб „хан Аспарух“ с треньори Хубан Соколов, Павлин Колев и Мирослав Костадинов, осъществява спортно – тренировъчна и спортно състезателна дейност в спортовете – смесени бойни изкуства (ММА), граплинг и бразилско джиу джицу. Клубът изказва своята специална благодарност към д-р Николай Колев, за оказаната подкрепа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе